Punctajul Subiectului:
  • 0 Vot(uri) - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CristiAntena de satelit la rulota - Focus Sat
#1
Pentru ca suntem intr-o continua expansiune, mi-am propus sa explic cum se orienteaza o antena de satelit pentru cei care au un abonament (de care o fi el, pre-paid sau altfel) la firma Focus Sat. Eu va recomand Focus pentru ca au un semnal foarte puternic si au posibilitatea platirii doar pe perioade limitate.

Deoarece foarte multi se confrunta cu problema: ce echipament sa imi iau? va prezint recomandarea mea:
  1. Antena: o antena mai maricica, nu din aceea de camping, dar, in lipsa de altceva, sau de spatiu, e OK si aia. Asadar aici aveti o varietate mare de antene. Pentru cei cu buzunarele mai largi, recomand de Aluminiu! si cea de camping e buna, dar nu mereu, puteti opta pentru cea de 60 dar cel mai bine ar fi cea de 80!
  2. Receptor: tot de aici puteti lua si receptorul, acesta functionand si la 12V.
  3. LNB: pentru ca cel mai bun LNB e o antena mai mare, nu conteaza atat de mult. Dar, daca te-ai pricopsit cu o antena mica, alege un invertor BUN! Acesta ar fi o alegere buna, testat de mine!
  4. Satfinder... NU - e degeaba, este o chestie de care nu ai nevoie, dar, daca vrei sa-ti piuie... nu e o investitie atat de mare!
  5. Cablu de la LNB la receiver maxim 30m. Recomand mai putin, luati un cablu de buna calitate, mufele daca se pot capsa ar fi perfect, cautati un echipaj UPC si cu o bere cred ca se rezolva!!!
Primul lucru pe care il facem este sa inspectam componentele sistemului, pentru ca daca o componenta e dusa, sistemul pica. Cel mai des pica cablul, acesta se masoara la fiecare amplasare pentru continuitate si intrerupere. De ce? Simplu, pe el calca diversi/diverse (lucruri = masini, biciclete, etc...) si se poate strangula chiar si cand il strangeti si il depozitati! Daca e OK, il bagam in LNB, verificam LNB-ul sa nu fie spart, antena sa nu fi pus vreun scaun pe ea in rulota si sa se fi deformat, receiverul sa fie in regula si el, telecomanda sa aibe baterie, etc...

Pentru ca toti sa priceapa, voi arata o pagina unde vom vedea cum se seteaza la noi in zona antena! Aceasta pagina va ajuta foarte mult sa intelegeti cum se pozitioneaza antena, insa trebuie putin explicat! In exmplul dat de mine, locatia este Ploiesti, satelitul (satelitii) sunt Thor 5/6 si antena are dimensiunea 75/80.
Sa incepem cu satelitii. Focus emite pe acesti sateliti. Nu stiu daca are rost sa intru in mai multe amanunte, despre orbita geostationara, imaginata si pusa in practica de scriitorul de SF Arthur C. Clarke, dar daca vreti sa cititi despre asta, o puteti face cautand pe google ce am scris mai sus! Sa revenim, pe pagina data, veti vedea daca deschideti rubrica "Poziţia orbitală şi satelitul:" ca in zona gradelor sunt 2 sateliti foarte aproape: Euthelshat 3B mai sus, la 1.7 Est gradesi Intelsat 10-02, la 1.0 Vest grade, mai jos. Daca alegeti acesti sateliti si dati "Calculeaza", veti vedea ca in imaginea unde apare satelitul, cea din dreapta, acesta se misca foarte putin, de la 1.7E-0.8V-1.0V sunt diferente foarte mici. Este destul de important acest lucru pentru a intelege faptul ca atunci cand reglati antena veti primi semnal de la acesti sateliti, dar daca nu primiti de la Thor, nu veti prinde programele.

Pe Satlex apar cateva informatii, sunt utile toate, insa de folosit nu le folosim pe toate, la reglaj utilizam decat o parte. Voi explica imaginea din dreapta, cea cu satelitul!
Punctul rosu suntem noi, iar linia inspre S este chiar Sudul aratat de o busola (telefon mobil etc...). Satelitul ete pozitia satelitului. Pentru orientarea pe Thor 5/6 deci: punem antena pe SUD, pe busola, si incepem imaginar sa ne mutam catre dreapta, cam spre pozitia aratata de imagine. Daca v-ati dus prea dreapta, nu e bine! Dar asta mai tarziu.
Tin sa mentionez ca link-ul este pentru Ploiesti, dar este destul de OK pentru tota Romania, insa inainte sa orientati antena sau sa plecati la drum in alta locatie, dati o calculare!!!!

Trecem mai departe! Undeva in stanga spre josul paginii veti gasi informatia:
Unghiul de elevatie: 31.83° -> Acesta va diferi putin de la locatie la locatie, si este unul dintre cele mai importante de reglat! Acest unghi se regaseste pe antena. Fiecare antena are asa ceva, unele antene sunt mai explicite, altele mai putin explicite (ca si numar de grade). Incercati sa gasiti exact acest unghi, cu cat este mai precis, cu atat e mai bine. Apoi strangeti cat puteti de tare antena sa ramana astfel reglata, fara posibilitate de miscare facila! Vedeti sa nu gresiti, fiti atenti!

Acest pas incheiat trecem la urmatorul: Amplasarea antenei! Deoarece semnalul nu trece prin copaci/cladiri, trebuie sa fiti intr-o locatie care sa va permita acces direct catre satelit. Exista programe pe Android (nu stiu pe restul) care arata pe camera unde este satelitul, sau puteti sa va orientati ochiometric. Acum fixam antena, cat mai drept cu putinta, pentru ca o inclinare pe spate a antenei schimba unghiul de elevatie, si ne-am chinuit sa il reglam cam degeaba. Asadar, la poloboc, drept drept drept pe toate axele. Cum faceti asta? Un trepied/copac/teava/etc... nu stiu, va las pe voi, dar tin sa mai subliniez inca odata ca trebuie antena sa fie pe un suport DREPT!!!
Urmatorul pas: LNB-ul! Lnb-ul se monteaza initial pe mijlocul monturii (pentru cei care au un LNB mai lung si o montura subtire). Pe Satlex veti gasi imaginea Inclinatia LNB in stanga pozei cu satelitul. Aceasta imagine este exemplificativa, dar nu stii din care parte s-o privesti. E simplu, din unghiul in care aranjezi antena. Doar nu aranjezi antena din fata, sa-i iei semnalul, o aranjezi din spate! Deci, mufa de cablu de la LNB sa fie la un ceas imaginar in jurul orei 7 (AM). Mai intai o punem perpendicular pe pamant si o reglam cateva grade spre stanga (mufa de cablu). Dupa ce vom prinde un satelit, vom face reglaje "de finete" pe LNB, miscand LNB-ul pe montura inainte-inapoi si aceasta inclinatie cateva grade, pana ne dam seama care este cel mai bun unghi si cea mai buna distanta pe montura! Am zis DUPA ce am prins satelitul, nu reglati acum nimic. Incercati sa prindeti cat-de-cat strans LNB-ul, sa nu joace, dar sa poata fi miscat relativ facil. Dupa montajul final, se strange sau se lasa asa daca nu se impiedica nimeni de cablu!!!

Acestea fiind spuse... am reglat antena. Dar nu vedem nimic... normal! Bagam cablul (ati masurat cablul sa fie OK?) in Receiver dam drumul la Televizor, la Receiver, dam pe Focus Info (are cea mai puternica emisie si este decodat, asadar daca n-ai cartela platita, poti elimina acest factor din ecuatie) si apasam pe tasta Info sau I, sau... nu stiu, sunt multe modele, dar va dati seama despre ce vorbesc, pana apare pe ecran un grafic cu doua benzi (sau mai multe) una dintre ele fiind: Putere Semnal si a 2-a Calitate Semnal (power and quality) sau ceva asemanator. Am zis, sunt mai multe tipuri de receivere, de traduceri, de modalitati de scriere, va ghidati dupa asta si sper sa gasiti ceea ce trebuie!

Ce sunt aceste benzi?
1. Putere Semnal =  inseamna cat de bine esti orientat pe satelit. Daca ati fost atenti la inceput si ati prins ideea cu orbita, locatia unde am orientat noi antena are cativa sateliti apropiati unul de celalalt. Cand incepe sa se miste banda de Putere Semnal, inseamna ca sunteti norocsul posesor al unui satelit. Daca nu este satelitul bun, Calitate Semnal nu se misca. Trecem la urmatorul satelit (adica mai orientam antena). Cand a inceput sa miste si Calitate Semnal suntem acolo! Satelitul e bun, cu cat e calitatea mai mare, cu atat e mai bine. Si acest lucru difera de la receiver la receiver, unele au nevoie de 50% altele de 90%!
2. Calitate Semnal = exact ce am zis mai sus, cu mici completari. Daca ai dat pe Focus Info, acesta are nevoie de cea mai slaba Calitate Semnal pentru a merge. Faptul ca prinzi Putere Semnal mare dar nu si Calitate Semnal (nu se misca), inseamna ca ai orientat antena perfect! Pe alt satelit!!!! Mergi in continuare cu orientarea pana prinzi putere mare si calitatea incepe sa miste. Asadar Calitatea inseamna ca esti si pe satelitul care trebuie. Focus Info nu emite decat pe acel satelit, asadar ESTI BINE!!!!!
Explicand astea, trebuie sa mentionez cum se misca antena pentru a gasi satelitul. Daca toate de mai sus au fost facute, am orientat antena catre SUD, am atasat cablul, am dat drumul la receiver, tv, am dat pe Focus Info, am dat pe I sa vedem graficele de semnal,  ne apucam sa miscam antena. Inca un mic truc: dati sonorul la MAXIM (sau ma rog, nu-l bagati in statie) pentru ca semnalul audio vine mai repede decat imaginea! Cand ati prins ce trebuie mai intai veti auzi ceva si pe urma veti si vedea! Bun, sunteti pregatiti? Antena spre Sud, incepem sa miscam in pasi MICI (foarte mici) spre dreapta, asteptam cateva secunde, iar miscam, iar asteptam, si ne uitam la semnale. Cand se misca puterea, am prins satelit, daca nu se misca si calitatea, mai dam dreapta. Am prins si Calitate? Suntem OK! Mai reglam fin fin stanga dreapta pana e calitatea la maxim pe acest reglaj. Apoi punem mana usor pe LNB (pentru a nu descentra antena) si il mai rotim in jurul orei 7. Vedem care e pozitia care ajuta cel mai mult, si incercam tot foarte incet si cu grija sa miscam in montura fata-spate. 

Cand nu mai avem ce regla, strangem cu grija LNB, strangem cu grija si antena sa nu se mai miste, dam pe alt canal, deschidem o bere si intram pe forum pentru a spune un MULTUMESC!!!

[Imagine: Ij8Hynt.png]
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
[-] Pentru aceasta postare, Cristi a primit Like de la 4 utilizatori
  • barsan.doru, Florin Smolnicki, Radu-Mihail Georgescu, Sorin Draniceanu
Raspuns
#2
(Ultima modificare: 01-16-2023, 03:36 PM de catre: Florin Smolnicki.) -->
Salutare, dragi colegi!
Pe lângă cele prezentate de colegul nostru Cristi, aș vrea să vă mai dau un pont; zic eu: genial.
Pentru cei care avem telefoane mobile cât de cât performante, există o aplicație excelentă care ne ajută să găsim extrem de repede și extrem de ușor satelitul pe care-l căutăm.
Aplicația-minune pe care o cunosc eu se numește Sat Finder Lite și o găsiți și instalați de pe Magazin Play.
Economisiți o grămadă de bani cu ea, nu mai aveți nevoie de alte mărunțișuri pe lângă rulotă.
Înclinația și orientarea telefonului vă arată cu exactitate înclinația și orientarea antenei. 
Băieții mei găsesc orice satelit doresc, în câteva SECUNDE.
Vă atașez o imagine cu aplicația deschisă pe telefonul mobil, la mine în cameră, la întuneric, pentru ca să vedeți cum arată.

[Imagine: NCWQAjD.jpg]
[-] Pentru aceasta postare, Florin Smolnicki a primit Likeuri de la 1 utilizator
  • Dovleac Florin
Raspuns


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)