Punctajul Subiectului:
 • 0 Vot(uri) - 0 medie
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
CristiPregatirea rulotei pentru prima iesire din an
#1
Ai lasat rulota la adapost (sau nu) pe perioada iernii si acum vezi ca au dat ghioceii, soarele e din ce in ce mai puternic, nu mai e zapada, s-a marit si ziua - vrei sa iesi cu rulota. 

Si bineinteles, te apuci sa o pregatesti pentru prima iesire cu rulota din an.

Poate ca e mai simplu si mai placut decat pregatirea de iernat (ca doar o pregatesti de drum, nu de stat) dar tot trebuie sa iei in calcul cateva aspecte importante, pentru ca prima ta iesire sa fie una frumoasa.
 1. Instalatia electrica - Bateria. Testeaza bateria, daca mai e in parametri buni. Daca ai tinut-o in casa toata iarna sau daca ai avut-o pe redresor (panou) in rulota, ar trebui sa fie ok. Decupleaz-o de la alimentare si testeaz-o cu un consumator, masurand descarcarea cu un voltmetru. Daca o ai legata la panou, decupleaza panoul de la controller si nu controllerul de la baterie (arzi controllerul). Dupa ce ai descarcat-o o perioada de timp, pune-o la incarcat din nou si vezi daca incarca, daca se termina procesul de incarcare, etc... In cazul in care apar erori, schimba bateria. Tot la instalatia electrica - Panoul solar de data asta, verifica sa fie in buna stare, curata-l de mizeria depusa peste iarna, verifica legaturile sa fie totul in regula.
 2. Instalatia sanitara - Apa. Umple bidonul cu apa si observa sa nu fie spart/crapat in vreun loc. Apoi da drumul la o baterie de chiuveta, la nivel mic si asteapta sa curga apa. Daca ai boiler, umple boilerul. Inchide bateria (robinetul) si lasa cateva minute. Observa pe sub rulota, in dulapuri, pe sub mobilier, pe unde sunt trase furtunele de apa daca sunt scurgeri de apa, infiltratii sau alte urme care sa indice un furtun spart, un colier desfacut sau alte probleme. Testeaza boilerul pe cald, verifica daca incalzeste apa. Treci apoi la toaleta, umple vasul de apa, trage de cateva ori apa, verifica sa fie totul ok. Bazinul de reziduuri verifica-l, unge lipseal-ul, umple-l cu apa si vezi daca nu e crapat, daca nu are alte probleme. Daca ai lasat solutiile de WC in rulota, e posibil ca acestea sa nu mai fie bune peste iarna, achizitioneaza unele noi.
 3. Exterior. Verifica toate chederele, ferestrele, trapele, sa nu aiba probleme, sa nu fie crapate, se se poata inchida/deschida usor. Unge chederele cu solutii de intretinere si fa o inspectie vizuala a tuturor elementelor din caroserie care pot avea probleme: usa, usi de vizitare, grile, stopuri. Verifica daca masticul este inca moale, daca sunt gauri care pot permite apei sa se infiltreze. Verifica sinele si miezul de cauciuc, schimba-l daca e crapat sau inlocuieste-l daca lipsesc bucati.
 4. Roti, frane, lumini. Ridica rulota pe capre (posibil sa fi fost asezata deja) si roteste de roti, asculta daca sunt zgomote ciudate, trage de ele si vezi daca se misca. In cazul in care nu te pricepi, du-o la un mecanic pentru a face aceste verificari. Testeaza franele si leaga masina, leaga priza de masina si testeaza toate luminile. Schimba becurile arse (daca sunt).
 5. Interior. Aeriseste rulota, deschide toate geamurile, curata colturile si verifica posibilele infiltratii de peste iarna. 
 6. Instalatia de gaz. Pune-i butelia si porneste toate ochiurile de gaz: aragaz, soba, frigider, boiler, verifica sa fie functionale. Opreste-le si lasa butelia pornita, observa daca sunt scurgeri de gaz (miros). Remediaza de urgenta orice astfel de problema.
 7. Frigiderul. Porneste frigiderul pe gaz si electric si verifica daca raceste. Remediaza problemele cat inca e frig afara, nu vrei sa te prinda vara cu un frigider nefunctional.

Acum ca totul e pus la punct, poti sa te bucuri de prima iesire. Incarca rulota cu toate lucrurile care nu-ti trebuiesc (!) si da-i o tura in natura!
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
[-] Pentru aceasta postare, Cristi a primit Like de la 5 utilizatori
  • barsan.doru, Dovleac Florin, Florin Smolnicki, Johnny Stanciu, Mihai_Mihaiesh
Raspuns
#2
(Ultima modificare: 03-24-2021, 07:06 AM de catre: Dovleac Florin.) -->
Nu uita sa pui în bagaje la prima plecare și ceva de băut cu o trusa de scule că sigur o sa găsești ceva de meșterit.  Smile
[-] Pentru aceasta postare, Dovleac Florin a primit Like de la 2 utilizatori
  • Johnny Stanciu, Mihai_Mihaiesh
Raspuns


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)