Punctajul Subiectului:
  • 0 Vot(uri) - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CristiSolutii de internet - Wifi la rulota
#1
Traim in epoca internetului, fie ca vrem, fie ca nu vrem! Incercam sa scapam de tehnologie evadand in natura, incercam sa scapam de poluare electromagnetica, fonica, de oameni, de masini, ajungem in natura... dar nu putem ramane deconectati total fara de lumea pe care incercam sa o lasam in urma!

Ne conectam in retea, si ramanem acolo, iar atunci cand ne deconectam de la ea ramanem cu goluri!

Am facut asa, o introducere, pentru ca stiu ca atunci cand plecam vrem sa ne luam totul cu noi si in acelasi timp sa lasam totul acasa. Internetul, fara echivoc ne leaga de ce lasam acasa. De cele mai multe ori, internetul este unealta cea mai simpla de a avea acces la distractie: un film, o muzica, un eveniment sportiv important, o poza pe Facebook, un timp mort pana se trezeste familia, o stire, un joc. Stiu, atunci cand esti cu rulota n-ai nevoie de asa ceva. Ba ai!

La ce folosesc eu internetul? La ce am scris mai sus, probabil sunt multi ca mine. Insa, nu multi au si internet, sau posibilitatea de a avea internet!

Sa le luam pe rand:

  1. Internetul in camping - de cele mai multe ori, campingurile ofera internet gratuit pe baza unei parole, insa problema este ca nu receptionam semnalul. Iar chiar daca il receptionam, mai este o problema: nu putem sa-l trimitem catre emitator. Wifi-ul functioneaza bi-directional, in doua directii, un receptor fiind in acelasi timp emitator si invers. Daca avem un telefon, antena wireless a acestuia este destul de slaba ca si putere iar chiar daca emitatorul (un router wifi de exemplu) este suficient de puternic sa emita pana la telefon si vei vedea pe telefon semnal wireless slab, asta nu inseamna ca si functioneaza, pentru ca telefonul nu va avea putere sa emita pana la router! De ce functioneaza bi-directional - exemplu: cand ai scris o adresa web si ai dat "GO", acesta va trimite aceasta actiune a ta, iar serverul o va interpreta si ti se returna adresa dorita! Daca semnalul nu va ajunge la router, nu se va face cererea, si astfel nici raspunsul nu va veni, vei vedea ca pagina incarca... si incarca... si incarca... si nimic. Ce putem sa facem in acest caz? Simplu! Ne facm o solutie care sa emita mai puternic, care sa receptioneze mai bine si in acelasi timp care sa distribuie semnalul catre dispozitivele din rulota noastra. Aceasta solutie am s-o detaliez intr-o postare ulterioara.

  2. Internetul in off-camping - aici nu prea ai multe variante, ai nevoie de 3G/4G pentru a avea acces la internet, exista cativa provideri de telefonie mobila care au planuri destul de bune pentru 3G dar acoperire mai mica, altii care sunt mai scumpi dar au acoperire mai mare. Alegerea e a voastra, cereti oferte de internet prin 3G la operatori si vedeti ce obtineti. Puteti face telefonul Acces Point, adica sa emita el wireless catre celelalte dispozitive din rulota, dar raza de actiune este mica, cativa metri 3-4-5-10, depinde de telefon. Alt dezavantaj este faptul ca bateria la telefon se consuma repede. Mai exista modemuri 3G dedicate, cu baterie, care au o raza de actiune ceva mai mare, o independenta energetica bunicica, pot fi obtinuti pe siteurile gen OLX sau de la operatori odata cu un abonament de internet. Mai exista o varianta, routere 3G, in care poti baga ori un stick 3G, ori direct sim-ul de date (sau de date+voce) si functioneaza ca un router wifi, doar ca nu stiu daca sunt cu baterie, si in principiu functioneaza la 12V, dar cel mai bine e sa il conectezi la 220V.

  3. Internetul in masina/pe traseu - aici cel mai bine mergi cu un modem wireless sau chiar cu telefonul pe teethering, ca la punctul 2, dar recomand un internet de la o firma de telefonie cu acoperire buna (Vodafone/Orange)


  4. Internetul in afara tarii - in afara tarii eu folosesc o metoda foarte simpla: ma duc la primul chiosc de GSM, unde gasesti toate chinezariile, si vorbesc cu angajatul de acolo care este cea mai avantajoasa oferta de internet pe care o au. In unele tari sunt provideri care ofera tot felul de bonusuri, pe care tu nu ai cum sa le stii. De exemplu in Barcelona am folosit un Lycos cu 5 Euro = 5Gb. In alte parti, mai scump. E cea mai buna solutie, pana va disparea roamingul de date. O cartela costa destul de putin, iar daca chiar vrei sa folosesti internetul, garantat va costa mai putin cumpararea unei cartele telefonice (si asta presupune sa ai telefon deblocat in orice retea) decat folosirea netului in roaming (bineinteles cu exceptia celor ce au abonemente de firma unde "turcu plateste").

Confectionare sau cumparare echipament de amplificare a semnalului wifi?
  • Daca doresti un echipament fiabil, stabil, fara prea multe configurari, etc... cumpara o solutie dedicata. Diferentele de dintre ele (unidirectional vs omnidirectional) ar fi ca una emite si receptioneaza catre o anumita locatie, cealalta catre toate, la 360 de grade. Din experienta recomand pe cea unidirectionala, e mai ieftina, e mai puternica, oricum stii de unde este semnalul wireless.
  • Daca doresti ceva mai ieftin (prima solutie costa putin mai mult de 900 de lei + transport din Europa!) putem sa ne confectionam un sistem in regim propriu. Avantaje: cost! Dezavantaje? Ai nevoie de ceva pricepere! De ce ai nevoie pentru acest lucru? De o antena, un AP (acces point) care sa se lege in antena , cabluri, un router care sa dea semnalul. Simplu? Hai sa vedem!

Soltia 1

Antena omnidirectionala + AP Tube - tip Bullet 
  • Avantaje: pret scazut, configurare facila
  • Dezavantaje: se poate lega decat un laptop (echipamentul se alimenteaza prin USB din Laptop sau alta sursa USB), nu are sistem de prindere, trebuie confectionat unul artizanal sau cautat pe piata ceva care sa poata fi aplicat
Aceasta solutie este una extrem de simpla, confectionati un sistem de prindere pe rulota, in care sa stea antena, maxim 5 metri pana la laptop, se instaleaza AP-ul ca un dispozitiv USB, are drivere, se intra pe soft, se cauta wifi-ul, se baga parola, se conecteaza, ai net!

PRET: 297 RON (e un pret la promotie, se poate modifica ulterior, aveti grija la stoc!)

Prin amabilitatea celor de la WifiMag.ro, care au fost foarte promti si mi-au raspuns intr-un mod profesional, va prezint solutia 2

Solutia 2

Antena Omnidirectionala + AP tip Bullet + Router compatibil cu AP-ul

Este aceeasi solutie ca la punctul 1 dar completam cu un router care stie sa se imperecheze cu AP-ul Tube. Este vorba despre acest router, care are driverele compatibile cu AP-ul prezentat mai sus, si il si alimenteaza. Un plus il reprezinta alimentarea acelui router, care se face la 12V. Precum vedeti, routerul are o antena care va emite in jurul rulotei, o antena mica, dar suficienta pentru a da semnal la cativa metri, mult mai puternic decat un telefon. Nu stiu cum se va configura wireless, daca are vreo interfata intre R36 si Tube pentru a putea scana retelele wireless si a introduce parola - are aceasta interfata, scanarea se face cu ajutorul routerului R36!!!  dar cu siguranta este foarte simplu de bagat intr-un laptop USB-ul de la Tube, configurat pe wireless apoi introdus in router.
  • Avantaje: pretul
  • Dezavantaje: nu are sistem de prindere pe rulota, dar nu e un impediment major!
Pret: 592 RON (la promotie si acesta!)


Concluzie: cu un cost de 297 RON +Transport in Romania, aveti solutia pentru un laptop (exista unele laptopuri care pot emite wifi, la fel ca si telefoanele, in functie de placa wireless, dar... nu are rost sa intram in aceste amanunte) iar cu 592 RON + Transport in Romania (care e mult mai putin decat transportul de afara) puteti beneficia de o solutie mai ieftina si cred ca mai buna fata de cea de la iBoost!
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
Raspuns
#2
Mai vreau sa adaug un , in care veti gasi ceva detalii, de asemenea si compatibilitatea cu routerele/stick-urile 3G:

ALFA Fly3G 
ZTE MF622 
ZTE MF626 
ZTE MF627 
ZTE MF628 
ZTE MG880 
ZTE AC8710v2 
ZTE AC2726 
ZTE AC8710v1 
Huawei E180 
Huawei E219 
Huawei E160E 
Huawei E220 
Huawei E219 
Huawei E169 
Huawei E169u 
Huawei D02 
Huawei D21 
Huawei D22 
Huawei D23 
Huawei D31 
Huawei ET128 
Bandluxe C170 
DoCoMo A2502 
SoftBank C01LC 
Sony Erission MD300 
ASUA T500 
Sierra 598U (EVDO) 
C-MOTECH U300 (EVDO)
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
Raspuns
#3
(Ultima modificare: 02-11-2016, 09:12 PM de catre: Ciprian Rosca.) -->
Dar daca esti numai cu tableta sau telefonul ce variante sunt?Ca sa amplifici semnalul wireles de la camping si sa faci hotspot dupa aia .Si nu prea greu de configurat,ca eu sunt constructor de meserie(betoane,armaturi sarpante)nu prea ma pricep la configurari.
Telefon : 0741015477
Email : cprohome@yahoo.com
Raspuns
#4
Solutia 2.

Adica un pachet format din antena, pentru a receptiona bine semnalul, un AP (acces point) care sa interpreteze semnalul wifi si sa-l trimita catre ceva (PC sau Routerul explicat) si routerul R36, care stie sa preia informatia de la AP si s-o imparta la mai multe dispozitive.

Routerul de fapt asta face, imparte semnalul, ca un splitter de semnal. AP-ul trimite doar catre un singur dispozitiv, acesta neputand sa faca asta.

Daca te referi la faptul ca ai doar tableta/telefon, cu siguranta ca odata conectat la router are o adresa IP pe care sa te poti conecta, si sa ai o interfata frumoasa in care sa setezi SSID-ul si parola.

Am sa intreb acest lucru maine, si am sa spun, dar sunt sigur in proportie de 99.99% ca se poate!
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
Raspuns
#5
Intreaba daca se poate .Din ce ai scris nu am inteles nimic, dar nu-i bai,nu trebuie sa-ti bati mintea cu mine.Daca e simplu la configurat si fara multe mate e FOARTE OK.
Telefon : 0741015477
Email : cprohome@yahoo.com
Raspuns
#6
Smile

Ok, am sa intreb! Deci tu vrei sa elimini conectarea cu un laptop, corect?
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
Raspuns
#7
Da,noi folosim la rulota tabletele si telefoanele.Uite ceva de genul asta vreau.....Boost WiFi Systems
Telefon : 0741015477
Email : cprohome@yahoo.com
Raspuns
#8
Asa ceva se poate face!
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
Raspuns


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)